4 Bed House with Architects Office

Rhandirmwyn
€485,000

Summary

  • Character Property
  • Bedrooms: 4
  • Bathrooms: 2
  • Reception rooms: 4
  • Property size: 250 sqm
  • Land size: 0.25 Acres
  • Year built: 1800
  • Separate Studio Office with WC
  • Family Bathroom, En-suit, Downstairs WC, Office WC
  • South Facing, Mature Garden
  • Architect-renovated
  • Solar Panels
  • Character Features
  • Breathtaking Scenery, Stunning, Peaceful, Location
  • Welcoming Village Community
  • Open-plan Living
  • Kitchen with Aga

Details

The house is south-facing, traditionally proportioned, double-fronted, stone-built, with a slate roof. Around the house is the garden, laid to lawn, with shrubs, flowerbeds, apple and walnut trees, and a laurel hedge on the country road to the front, with steps down to the road. At the rear, there is a private track giving access to the road, and double gates onto the track. Inside the gates, there is a large gravelled parking area, with space for 3-4 cars. The studio is on one side of the gates, and on the other side are a garden shed, wood store and oil tank. There are shallow steps between herb beds down to the back door of the house.

Much work has been put into transforming a traditional country house into a modern, comfort- able family home, blending original features and exposed stone with sustainable materials (lime, sheep’s wool and Welsh oak). It has appeared in the Sunday Times colour supplement, and incidentally on Grand Designs.

A freehold property with an overall area of a fifth of an acre, comprising:

- A substantial 4-bedroom 1860s house
- A separate 50m2 open-plan studio
- Architect-renovated
- Broadband and telephone system
- Central heating throughout, using oil and solar thermal; wood-burning stoves
- Kitchen with Aga
- Mains electricity and water, septic tank
- Mature, south facing garden
- Parking area, shed, oil tank and wood store

The house

The main entrance at the back of the house is a wide oak door that opens into a double-height lobby, full of natural light from the glazed wall above the door. The entrance hall (2.0m x 2.0m) has a mat well, fitted cupboard with hanging rail, some exposed stone wall and oak flooring which continues along a passage to the dining room. To the left is a door to the games room, at the beginning of the passage is a downstairs WC with wash hand basin (and ventilation fan), and to the right is a barn door into the utility room. The passage has a fitted cupboard to the left and doorway into the kitchen to the right.

Entering the dining room (4.2m x 5.9m), starting immediately to the left is a gentle staircase to the first floor; then a door into the sitting room; straight ahead, the part- glazed south facing front door with mat well, giving onto the front garden; then an original south-facing sash window; a fireplace with glass fronted wood burner, mantelpiece and alcoves either side with book shelves; and a doorway and opening with exposed timbers into the kitchen. The floor is slate.

The kitchen (3.7m x 3.2m) has a west-facing full- height window giving ample natural light. It features an oil-fired Aga range cooker; a large American-made Amana fridge freezer; a fitted Bosch dishwasher; ceramic double butler sink with stainless steel mixer tap; numerous fitted cupboards with oak doors; oak floor; and oak and beech worktops. Telephone extension socket. Recessed downlighters. Ceiling- mounted airer for drying clothes.

Off the kitchen is the utility room (3.0m x 2.0m), with north-facing double-glazed window and Velux roof light. The utility room is oak-floored and has a built-in washing machine; a larder with slate shelf and ventilation; and a large cupboard containing a Worcester Bosch condensing oil-fired boiler (2010), Worcester Bosch Greenstore hot water tank (2009), and controls for the integrated boiler and solar thermal hot water system.

From the dining room, you enter the sitting room (4.2m x 4.3m). This has an original south-facing sash window onto the garden, oak flooring, wood burning stove with slate hearth and period mantelpiece, and alcoves either side with bookshelves above, cupboards below, and a shelf for a television screen with space underneath . There is a cable to the satellite television dish, and coaxial cable to the roof aerial. There is a set of built-in shelves for a turntable, amplifier and other audio equipment.

Another door with a step up leads from the sitting room to the oak-floored games room (4.4m x 5.8m), which has full height fitted cupboards on the west wall, next to the door to the entrance lobby.
The games room has adjustable bracket shelving along the east wall, under Velux roof lights, and in the north wall is a double glazed window.
There are telephone and network sockets, and the incoming broadband connection. The broadband router provides wired and wireless service within the house, and connects to a router in the studio to provide wired connection to four sockets.

From the dining room, the staircase leads to a half-landing, with two steps up to the right to a shared bathroom in the sloping roof above the games room. The half-landing has a balcony overlooking the entrance hall, with a view to the studio and the mountain behind.

The staircase turns about to the left and up to the landing. Off the landing are doors to four bedrooms, and in the ceiling there is a hatch to the roof space.

The master bedroom 1 (3.3m x 4.3m) has south facing sash window looking over the front garden and across the valley. There is built-in wardrobe with sliding doors and corner cupboards with curved doors; telephone extension socket. Fitted carpet. In the north-west corner is a ensuite wet room (1.5m x 1.5m) with shower and WC; shaver point; shelves; wash hand basin and mirror; tiling to the floor and walls.

Bedroom 2 (3.4m x 4.2m) has an original sash window looking onto the front garden. There is a large fitted wardrobe with a curved double front. Fitted carpet.
Bedroom 3 (3.0m x 3.1m) is between Bedrooms 1 and 2, and has an original sash window looking onto the front garden.
Bedroom 4 (3.3m x 2.5m) is in the north- west corner and north facing with a view over the mountain behind the house.
The family bathroom (2.5m (max) x 4.8) off the half- landing is carpeted and has a large bath, separate wet area with shower, wash hand basin and WC. There are several fitted cupboards, and a Velux roof light providing illumination. Ventilation fan.

The studio

A separate building at the entrance from the lane, it was built in 2003 and is timber- framed, lime-rendered, and sedum-roofed. With a curving wall to the south west, and with the straight side walls the plan forms a part circle of about 80°. The overall internal area is 50m2.

The curving front wall has windows to either side of the front door. Inside the front door, there is an entrance lobby with fitted cupboards to either side, with the telephone switch and network equipment contained in the left hand cupboard. Entering the inner front door, there is open space, with fitted workstations by the windows, and extensive shelving on the east wall. At the rear are a separate WC to one side and a kitchenette to the other. The kitchenette has a sink and drainer, and space for kettle and mini-fridge. The studio floor is oak, and the interior walls and ceiling are plastered. There is a roof light ensuring that the space has excellent natural illumination. The walls and roof have sheep’s wool insulation, and with the long Bisque radiators, year-round comfort for working is assured.

Floorplans

Site Plan Ground Floor-plan First Floor-plan Studio Floor-plan

Location

Share

Contact the seller





© 2004 - 2021 MagnoliaProperty.co.uk | terms of use | privacy policy | about us | contact us